Poroasukkaamme Jämillä, Tähkä & Co.

Porot kesällä 2013

Eikka, Maikku, Mirkku, Tähkä, Koivu, Zeppelin & Pegasos heräämässä uniltaan aamulla, kesällä 2013.

Porot2010

Eikka, Veikka ja Mirkku vuonna 2010. Tällöin aitaus oli vielä hieman pienempi ja sijaitsi eri paikassa kuin nykyinen.

 << Etusivulle | < Luonto- ja liikuntakeskus

Käydessäsi katsomassa poroja, voit ruokkia niitä jäkälällä, maitohorsmilla tai omenilla!

Noin kymmenen vuotta sitten Jämille hankittiin kaksi poroa Eikka & Veikka. Pian tämän jälkeen jätkille tuotiin naaras Mirkku laittamaan ne ruotuun.

Tähkä, tällä hetkellä "lauman johtaja", syntyi vuonna 2010.  Vuotta myöhemmin, 2011 syntyi Koivu.

Pian tarvittiinkin "naisvahvistusta", joten aitaukseen asettui asumaan Maikku.

Zeppelin & Pegasos syntyivät 2013 viikko vapun jälkeen; pian ilmalaiva (Zeppelin) Pegasoksen saapumisen jälkeen. Kaksikko sai kummit ilmastotutkijoista.

Vapun 2014 jälkeen 3.5 sekä 5.5. syntyi kaksi vasaa. Pikkuvasat saivat nimet Elmo ja Usva. Nimistä järjestettiin äänestys Facebookissa, jossa seuraajat saivat ehdottaa poroille sopivia nimiä.

Kesällä 2015 on poroja aitauksessa 5. Tähkä, Koivu, Zeppelin, Elmo ja Usva toivottavat sinut tervetulleeksi Jämille!

Porot asustavat aitauksessa hiihtotunnelin ja Sormelantien välissä. Pääset seuraamaan poroasukkaiden touhuja aitauksen viereen. Kulje Hiihtotunnelilta asfaltoitua rullahiihtorataa pitkin, jolloin aitaus on radan vieressä.

Poroilla on aitauksessaan saatavilla aina raikasta, kylmää vettä isoista astioista. Vesi tulee hiihtotunnelilta. Vesiastiat ovat hiihtotunnelin palveluosaa lähimpänä olevassa päädyssä. Ruoka-astiat ovat aitauksen toisessa päässä.

Kaksi hoitajaa viettävät paljon aikaa porojen seurassa. Poroja käydään katsomassa päivittäin vähintään kolme kertaa: aamuisin, päivällä ja vielä myöhään illalla. Lisäksi niiden kanssa puuhaillaan melko usein, lähinnä arkisin.

Porot syövät eri kasvien ja puiden lehtiä, ruohoa, heinää ja tietysti jäkälää. Välillä ne saavat viljaa lisäravinteeksi muuten heinäpainotteiseen ravintoonsa. Lisäksi niille annetaan poroille tarkoitettua täysrehua. Joskus herkutellaan omenoillakin. 

Poro kuuluu märehtijöihin ja sillä on neljä mahaa. Kesällä porot syövät enimmäkseen koivun lehtiä, jäkälää, heinää ja ruohoa, mutta metsissä ne voivat käyttää myös monipuolisempaa ravintoa, kuten suomaiden raatetta ja luonnonniittyjen kasveja. Syksyllä porot keräävät vararavintoa talvea varten syömällä sieniä, jäkälän ja heinien lisäksi. Myös heinäkasvit ja varvut kelpaavat porojen ravinnoksi, jos jäkälää ei ole tarpeeksi saatavilla. Poron ruuansulatus yksinkertaistuu talvella ja pötsin merkitys on erittäin vähäinen. Poro muistuttaa talvisin yksimahaista eläintä ja talvi merkitsee porolle laihtumista ja jopa vain hengissäselviämistä. Nykyisin yleistynyt lisäruokinta on muuttanut tilannetta merkittävästi.

Eläinlääkäri käy tutkimassa porojamme säännöllisin väliajoin. Samalla varmistetaan porojen hyvinvointi ja elinolot.                               

HUOM! Poroille ei saa syöttää leipää tms., koska ne ovat märehtijöitä! Aitaukseen ei myöskään saa mennä ulkopuoliset.

Paikallislehti Kankaanpään Seutu kuvasi kaksikosta videon, jonka pääset katsomaan tästä.